sejak akhir2 ni mood baking menjadi2. setakat cuti ni saje dah macam2 makanan aku baking. so disebabkan blog ni dah lame terbengkalai takde penghuni.. i've decided to make this blog as Baking & Cooking Blog.
so tanpa membuang masa, hari ni aku teringin buat blueberry cheese tart since blueberry filling still ade byk lg lebih dari aku buat time raya hari tu. tp masalahnye cream cheese tinggal separuh je. so aku decide nak belajar buat egg tart sekali untuk cover half lg cream cheese yg da habis. favourite sgt egg tart ni tp xpernah buat.
so tanpa membuang masa.. lets get started! (maaf la grammar dulu slalu failed =p)
first sekali bahan2 yg diperlukan issssss
bahan2 tart shell :
170gm butter
290gm tepung gandum
50gm gula icing (tak perlu kurangkn rasa dah okay)
1 biji telur gred C
1 sudu kecil esen vanilla
pukul butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
lepas tu masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
then masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. doh ni sangat lembut. so jgn risau tak perlu tmabah gandum. asalkn die x melekat kat bekas dah okay.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman. (xperlu pun takpe)
Ambil sikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 10-15 minit atau sehingga separuh masak.
biarkan dulu dlm 5 min then bole terbalikkan begitu je die akan keluar sendiri. if ade yg melekat.. juz ketuk guna jari then problem settle!!
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
bahan2 filling :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
blueberry/strawberry filling (ape2 je perisa yg disukai)
ni la rupa blueberry filling (kedai bakery belambak n murah) |
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi ye kawan2.. =p
putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi ye kawan2.. =p
then lepas siap filling, mula2 kite amik blueberry filling guna sudu/piping bag letak sikit dlm tart shell tu. lepas tu piping cream cheese filling ke seluruh tart shell tu. lg byk cheese lg sedap. tp ade jgk yg lebih suke byk blueberry filling yg masam manis tu. so it depends =)
biar dulu cream cheese mengalir bagi cantik sekejap then bole la mulakan conteng2. ni part yg plg memerlukan kreativiti n kesabaran. ni boole guna lidi sate yg byk buang time raye rituu.. =p
ramai yg campur lebihan cream cheese dgn blueberry tp bg aku x cantik sbb colour pudar. maybe kne tambah kaler purple.. so aku guna blueberry je. cantik n senang nk modify corak2 tu. time ni ikut la nak buat corak love ke, bunga ke, ranting ke, nama boyfriend ke. HAHAHAHA. last2 masuk perut jugak.
bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. kalau tak melekat, maknanya telah masak. kalu tak, bakar dalam seminit lagi.
p/s: family aku suke makan makanan garing2.. so mmg aku bakar lame gile dlm 15-20min smpai nmpak kuning2 gitu cheese die. n blueberry die nak meluap2 nak keluar mcm gunung berapi gituuu.. lg syok garing sbb x muak sgt. itu pendapat aku la. yg ni pun family aku komplen x garing sgt. ngeh ngeh sory.
untuk resepi ni aku dapat dlm kira2 70+ biji gitu. depends la korg nye ketebalan tart shell tu. lg nipis lg sedap lg banyak dapat makan kan? heeee =)
nah ni kasi jamu mata siket =b
ni filling die. bg aku byk filling lg syiok. tp aku ada letak siket ade byk. takut ade lidah suke cheese ade suke blueberry kn =) |
Selamat Mencuba! n Selamat Kembali ke Sekolah ye kawan2!
lol.... takde benda lain nak buat ke
ReplyDeletelol... ni mesti faiz chong noor. jeles ke? haha
ReplyDeletetoo much '=P' and '=)'and =b spoils the blog.
ReplyDeleteoh okay.. noted. will improve myself. thank you.
ReplyDelete